torsdag 2 februari 2012

Föreslagna regeländringar

 Fédération Internationale de
Football Association 
Den 3:e mars har FIFA ett sammanträde där det bla. ska diskuteras fyra nya regler som kan komma att förändra dagens fotboll. Är det till en fördel eller nackdel? Jag tänkte gå igenom förslagen och se vad jag kan komma fram till.

* Fler domare
I både Champions League och Europa League har det förekommit straffområdesdomare. Syftet med det var att minska de fula tilltagen i straffområdet vid hörnor eller frisparkar. Tyvärr har (inte vad jag sett) inte de domarna som stått på kortlinjen vågat vifta för någonting. De står mest och tittar utan att ingripa. Å andra sidan har inte jag någon kontakt med huvuddomaren, så antagligen säger det mer än vad det ser ut som. Om det inte hade fungerat hade de med stor sannolikhet tagits bort.


* Frisparksspray
Används redan i bla. Sydamerika där det fungerar utmärkt. Domaren sprayar alltså där muren ska stå, och sprayen försvinner efter någon minut när frisparken förhoppningsvis redan är slagen. Det fuskas någonting enormt när spelarna trippar fram, ibland flera meter. Jag vill påstå att det trots allt är  det minsta problemet vi har i fotbollsvärlden. Men allt som på någonting kan stoppa fusk är bra.


* Målkameror
Kanske det som har diskuterats längst och mest genom åren. Framförallt efter att Lampard's bortdömda mål mot Tyskland i VM 2010. I hockeyn fungerar det hur bra som helst med kameror, men där är det å andra sidan inte rullande tid, utan det är fler avblåsningar. Därför drabbas det inte lika mycket om spelet stannar för några minuter när målet granskas. Ska fotbollen ta över krävs det att det går fort när det granskas. Det bör, enligt min åsikt, sitta en videodomare som direkt granskar, och meddelar huvuddomaren via sitt headset. Helst under en minut.


*Ett fjärde byte vid förlängning
Låter inte som ett så dumt förslag. Ett fjärde byte får ske om matchen gått till förlängning. Rent spelmässigt borde det bli bättre om det kommer in en fräsch spelare med kraften i behåll. Jag ser faktiskt ingenting negativt. Dessutom händer det då och då att spelare blir skadade i förlängningen, vilket innebär att laget måste spela med en man mindre. Vad hindrar att man provar det precis som med fem domare?


Överlag låter det som fyra vettiga förslag, även om jag tycker att det finns ett betydligt större fusk i världens vackraste sport: filmningar. De som säger att filmningar är någonting som ingår i fotbollen, har lite att fundera på. Vart går gränsen i så fall? Vissa spelare som inte är speciellt fysiska, och går lättare omkull än spelare som tex. Carroll, Zlatan eller Drogba. Dessa filmningar tror jag tyvärr aldrig att det går att komma ifrån, utan det man måste sikta på är dessa helt otroliga dyken som spelare gör stup i kvarten. Ta exemplet på den kille i afrikanska mästerskapen som slängde sig, satte sig upp, tittade på domaren och sedan filmade som att han fått en spark i bröstet. För att spelare ska sluta med sånt fusk, måste matcherna granskas i efterhand, och därefter ska det delas ut hårda straff. Det ska kännas att det inte är värt att filma till sig fördelar. Stå upp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar