tisdag 24 januari 2012

Hur mycket betyder egentligen januariturnén?

Hur mycket betyder egentligen januariturnén?
Jiloan Hamad
Foto: svenskfotboll.se
Frågar du Astrit Ajdarevic betyder den mycket. Även om de bästa spelarna ute i Europa och spelar ligafotboll med sina klubblag, fanns det ändå två stycken spelare som är aktuella för "det riktiga landslaget": Anders Svensson och Tobias Hysén. Resten av Truppen var spelare i de nordiska ligorna, med framförallt Allsvenskan. Oscar Hiljemark var kanske den som utmärkte sig mest, även om Hamad också imponerade. Hur många spelare är det som passerat under januari månad för att sedan stanna på en eller ett par landskamper under sin karriär. Å andra sidan är det självklart roligt även för spelare som inte får chansen senare. Januariturnén är som ett skyltfönster där Hamrén går och fönstershoppar inför sommarens mode.

Anders Svensson är given i landslaget, trots hans ålder. Hysén har jag för det mesta tvivlat på i både klubb- och landslagssammanhang. Mest för att han var rätt säker på att lyckas utomlands, för att sedan flytta tillbaka till Sverige efter bara ett år i Sunderland. Tobias har i alla fall mer eller mindre övertygat mig efter förra årets säsong i Allsvenskan där han gjorde 16 mål. Kanske kan han reta ännu mer gallfeber på farsan när han passerar Glenn's antal mål i blågult. Pär Hansson och Simon Thern är två andra spelare det ska bli intressant att följa. Hansson som tog trippeln med Helsingborg och Thern som precis anslutit till samma klubb från rivalerna Malmö. Sverige har haft ont om konkurrens på målvaktspositionen. Jag anser att Isaksson är något överskattad, men samtidigt den bästa Sverige har. Rami Shaaban hade den platsen framför sina fötter innan han bröt benet på julaftonen 2004. Eddie Gustavsson har väl andra heller riktigt kunna utmana, han förblir reservmålvakten. Johan Wiland gjorde det suveränt i Köpenhamn när danskarna spelade Champions League i fjol, men sedan dess har han stannat upp en aning. Därför ser jag Pär Hansson som den naturliga arvtagaren till Andreas Isaksson när denne lägger handskarna på hyllan, innan dess kommer han alltid att vara förstavalet för Hamrén. Malmös keeper Johan Dahlin fanns också med i truppen, tillsammans med Halmstads Karl-Johan Johansson, där den förstnämnde finns som konkurrent till Hansson.

Så hur mycket betyder egentligen januariturnén?
Oerhört mycket för yngre uppkommande killar vill jag påstå. Även om Hamrén och Allbäck håller koll på spelare runt om i Europa, behöver det inte betyda att dessa spelare faktiskt imponerar överdrivet mycket i sina klubblag. Det kan betyda fruktansvärt mycket att bara få dra på sig landslagströjan, för att jobba ännu hårdare för att ta del i truppen vid nästa uttagning. Truppens yngste spelare Viktor Claesson (Värnamo) är inte aktuell för EM, men tillsammans med de andra spelarna som är födda senare än 1985, ser svensk fotboll oerhört ljus ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar